Meditació a Cadaqués

with No hi ha comentaris

meditacioesglesia

 

Des de fa més de 5 anys que vaig a meditar a l’Iglesi de Santa Maria de Cadaqués, concretament a la Capella Fonda, que presidida amb aquestes paraules: “SILENTIUM. Lectio. Meditatio. Oratio. Contemplatio” convida a gaudir del silenci i la contemplació.

Va ser al 2008, després d’unes Jornades d’Interreligiositat organitzades pel grup Vivàrium Gerisena, quan aquesta capella va quedar habilitada amb una gran catifa persa amb deu coixins “zafu” (coixins rodons utilitzats per a la meditació) distribuïts a sobre, convertint-se en un espai obert a la contemplació per a tothom qui ho desitgi.

Al principi, molta gent es queda molt sorpresa quan s’assabenta de l’existència d’aquest espai de meditació en una església, per després unir-se a l’agraïment que sentim tot el grup al capellà per aquesta obertura que, d’una forma molt senzilla, fa de pont entre les diferents espiritualitats. De fet les tècniques de meditació, com la concentració i la contemplació, han existit en totes les grans religions, i ja existien molt abans.

L’Espai Silentium s’ha convertit en un refugi i un punt de trobada per a mi i algunes companyes que hi meditem habitualment. Tanmateix també ho ha estat, per a moltes persones que al passar per Cadaqués han volgut aprofitar per compartir aquesta oportunitat única; alguns ja practicants i altres per tenir un primer contacte amb la meditació. Realment la nostra Iglesi és un espai ideal per recollir-se i reconnectar-se amb un mateix a través del silenci i la vibració de pau que emana.

Així que, els dimarts i els dissabtes al matí, a les 8 menys 5, ens trobem a la porta de l’església, i al sonar les campanes hi entrem de forma respectuosa en aquest espai envoltats de la màgia i la majestuositat que representa entrar en un espai sagrat. Comença llavors a fer-se present el silenci conforme avancem per la nau principal. La llum de les espelmes que, molts dies, l’Honest ens ha deixat enceses, ens dóna la benvinguda. Ens traiem les sabates i les col·loquem en el prestatge que hi ha per posar-les-hi i seiem en algun dels coixins en una postura fàcil i que ens resulti còmoda i, un cop acomodats i amb els ulls closos, iniciem el viatge.

Per començar a meditar, només cal fer un exercici, que en un principi pot semblar molt senzill, que consisteix en prestar atenció únicament a la pròpia respiració. De seguida ens adonem de que la nostra atenció és limitada, i que apareixen fàcilment distraccions i resistències que ens arrosseguen. No passa res! Tornem a concentrar-nos en la respiració; en com entra l’aire a l’inspirar i en com surt l’aire a l’expirar, i mica en mica podrem comprovar que aquest atendre ens genera calma, serenitat i descans a la nostra ment. Els pensaments que inevitablement apareixeran com records, judicis, preocupacions…; simplement els deixem passar amb acceptació i paciència, com si fossin núvols que passen pel cel, sense fer-los cap cas, només observem com passen. Al principi segurament n’hi haurà molts de núvols, fins i tot alguna tempesta…Però si no ens hi enganxem i tornem a l’objecte de l’atenció: la nostra respiració. A poc a poc, i amb calma, el blau del cel anirà apareixent cada cop més entre els núvols i començarem a gaudir d’aquest espai de relaxació i retrobament amorós amb la nostra pròpia presència.

Meditar és simplement un entrenament mental i emocional, que consisteix en estar present observant les nostres sensacions i percepcions, atenent amb una actitud d’acceptació, curiositat i absència de judici, la realitat de l’aquí i l’ara. Seguint amb l’analogia anterior dels núvols, el blau, que representa la nostra Consciència, cada cop es farà més present i brillant en el nostre silenci interior.

Fa més de 10 anys que vaig descobrir la Meditació Vipassana i, des de llavors, he participat uns quants cursos de 10 dies al centre Dhamma Neru que hi ha al Montseny. En aquests retirs i amb la pràctica diària vas fent-te conscient, de forma gradual, dels beneficis d’aquesta tècnica mil·lenària incorporant una actitud d’obertura i acceptació davant la vida i els altres, sensació de benestar i autoconeixement. Amb el temps, i amb la pròpia experiència, te n’adones de la importància  que té mantenir la pràctica diària i que meditar en grup és també molt útil com a reforç, per poder establir-se en aquest nou hàbit. És per tot això que es va iniciar aquest grup de meditació a Cadaqués.

La pràctica de la meditació té efectes molt positius en general, potencia la salut mental i física. Els seus beneficis han estat comprovats per estudis clínics i científics, i això fa que cada cop se’n parli més i que es publiquin articles d’experts a diaris i revistes que la recomanen com a una pràctica senzilla i a l’abast de tothom. A nivell de salut, la meditació ens ajuda a relaxar-nos i a alleugerar l’estrès, l’angoixa i la depressió, millora la memòria i la creativitat, augmenta la capacitat d’atenció i concentració, millora també el sistema immunològic, regula la pressió sanguínia i augmenta literalment la felicitat!!!

25260cdabefa77940e0999315a5ceea8

 

A més a més, gràcies als darrers avenços tecnològics en el camp de la Neurociència (que estudia el funcionament del cervell, incloent-hi la consciència) i els de la física quàntica (que estudia el funcionament de la matèria i a nivell subatòmic, l’energia) també s’ha pogut comprovar que la pràctica meditativa pot canviar l’estructura i les funcions del cervell.

Amb tot això, sembla que ara, la meditació està de moda, i que s’està estenent ràpidament a altres entorns. Actualment molts hospitals han incorporat programes de meditació a diferents unitats de pacients per facilitar la recuperació dels malalts per què és una excel·lent eina terapèutica. Moltes empreses importants ensenyen als seus treballadors intel·ligència emocional a través de la pràctica meditativa, millorant així l’ambient laboral, la creativitat i la innovació. Alguns centres educatius també l’han començada a introduir a les aules obtenint molt bons resultats i acollida entre els nens i els adolescents, augmentant la seva capacitat d’atenció i aprenentatge.

Estic molt contenta per totes aquestes bones notícies, conscient del moment en el que vivim immersos en una crisi de valors, de desconnexió entre els éssers humans i de freqüents agressions al planeta, crec que la meditació pot tenir un paper molt important per recuperar la consciència global i pel restabliment de l’equilibri i l’harmonia. Aquesta funció social em motiva molt a seguir practicant-la i a difondre-la organitzant tallers i retirs.

A Cadaqués moltes persones, cada cop més, han mostrat interès en venir a meditar amb nosaltres, alguns cops hem arribat a ser 12 persones assegudes al voltant d’aquesta gran catifa. També pel carrer m’han aturat per preguntar-me els horaris de meditació i si hi han tallers o retirs programats per poder començar a aprendre’n i iniciar-se a la tècnica.

Vull aprofitar, a través d’aquest article, per agrair a tots els que heu fet possible aquest espai, especialment a les companyes i companys que durant tots aquests anys hem compartit junts el silenci. Aprofito també per convidar a tothom a venir, qualsevol dimarts o dissabte, a practicar, de 8 a 9 del matí, una hora de meditació amb nosaltres. També informar-vos que per aquest estiu s’estan programant alguns tallers d’introducció a les diferents tècniques de meditació que existeixen amb sessions guiades per anar aprenent i practicant junts. Podreu trobar informació als plafons informatius de la Parròquia i també de l’Oficina de Turisme.

Com diuen els mestres budistes “La  millor forma d’aprendre a meditar és meditant!”. Així que, benvinguts i benvingudes sigueu!

Moltes gràcies
Teresa Sanz i Pinyol

 

articlesolixentweb

Publicat revista “Solixent” Juny 2015 Cadaqués